“I sin årlige vurdering af Tyrkiets frem- og tilbageskridt i en reformproces noterede EU-kommissionen i tirsdags på minussiden, at det går tilbage for pressefriheden. Selv om færre journalister bliver retsforfulgt under den kontroversielle paragraf 301 om fornærmelser mod tyrkiskheden, er der mange andre paragraffer i tyrkiske love, der kan bruges og bliver brugt til at true og retsforfølge journalister.

Kommissionen noterer ganske vist med tilfredshed, at det er blevet nemmere at føre offentlig debat om nationale tabuer som kurderspørgsmålet og det armenske folkedrab, men på andre punkter går det reelt tilbage.

»Alt i alt er åben og fri debat fortsat og udbygget. Men det høje antal retssager mod journalister og uretmæssige pres på medier underminerer pressefriheden i praksis«, sagde udvidelseskommissær Stefan Füle ved rapportens offentliggørelse.

Pinlig placering
For nylig offentliggjorde Reporters Sans Frontières sin liste over pressefrihed i alle verdens lande og afslørede, at Tyrkiet er strøget fra en beskeden plads som nummer 102 til en dybt pinlig plads som nummer 138. Det bringer Tyrkiet i selskab med lande som Etiopien og Singapore, men et stykke efter Irak og Venezuela.”

http://politiken.dk/kultur/tvogradio/ECE1108776/kritisk-journalist-risikerer-95-aars-faengsel-efter-ny-kurs-fra-erdogan/